Hava Durumu

#Ticaret Bakanlığı

İK GÜNDEMİ - Ticaret Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ticaret Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Junioshow için geri sayım başladı Haber

Junioshow için geri sayım başladı

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde KFA Fuarcılık organizasyonunda düzenlenen Junioshow, dinamik yapısıyla sektör temsilcilerine uluslararası pazarların ve yeni ticaret bağlantılarının yolunu açıyor. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde, KFA Fuarcılık tarafından BEKSİAD, UTİB ve UHKİB'nin destekleriyle düzenlenen Junioshow, 19. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bursa Uluslararası Fuar Merkezi'nde gerçekleşecek olan fuar, yaklaşık 1.500'den fazla yabancı alıcının ziyaret etmesi beklenen 80'e yakın ülkeden katılımcıları ağırlayacak. Fuar, toplam 30 bin metrekarelik bir alanda düzenlenecek ve katılımcı firmalar, 2024 - 2025 yılı bebe ve çocuk giyim trendlerini belirleyen ürünlerini ziyaretçilere sunacak. “Junioshow sektörün ihracatına ivme kazandıracak” BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye'deki bebe ve çocuk hazır giyim üretiminin yüzde 50'den fazlasının Bursa'da gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, sektörde faaliyet gösteren yaklaşık 4 bin firma bulunduğunu ve bu firmaların toplamda 80 bin kişiye istihdam sağladığını ifade etti. İbrahim Burkay, BTSO'nun sektörün üretim ve ihracat potansiyelini güçlendiren önemli projelere imza attığını da vurguladı. 43 ülkeden 11 bini aşkın yabancı ziyaretçi Başkan Burkay, Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle sektör için 4 Uluslararası Rekabetçiliği Geliştirme (UR-GE) projesini başlattıklarını ve bu çerçevede bugüne kadar 24 alım heyeti etkinliği düzenlediklerini açıkladı. Ayrıca, bu heyetler aracılığıyla 43 farklı ülkeden gelen 11 binden fazla yabancı alıcıyı ağırladıklarını ve Türk firmalarının toplamda 42 bin iş görüşmesi gerçekleştirdiğini belirtti. Bu görüşmelerin, Türk firmalarının ihracat yolculuklarına önemli katkılarda bulunduğunu vurguladı. Bebe - çocuk konfeksiyonu sektöründe hayata geçirdikleri UR-GE projeleriyle Junioshow’u yeni bir vizyonla yeniden Bursa’ya kazandırdıklarını ifade eden BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, “Sektörün uluslararası düzeyde en önemli buluşmalarından biri olan Junioshow, kısa sürede önemli bir gelişim kaydetti. Bugüne kadar yerli ve yabancı on binlerce ziyaretçiyle gerçekleştirdiğimiz Junioshow, KFA Fuarcılık organizasyonunda firmalarımızın yeni sezon ürünlerini sergiledikleri stantlardan trend alanlarına, sektör profesyonellerinin ve modaya yön veren isimlerin katılımıyla düzenlediğimiz seminerlere kadar birçok yeniliğe ev sahipliği yapıyor. Kasım ayında düzenleyeceğimiz Junioshow’da rekor sayıda yabancı alıcı ağırlamayı hedefliyoruz. Başta Ticaret Bakanlığımız olmak üzere, fuarımızı destekleyen BEKSİAD, UTİB ve UHKİB’e teşekkür ediyor, fuarımızın sektörümüz, kentimiz ve ülkemiz adına şimdiden hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum.” diye konuştu. Öte yandan Junioshow çerçevesinde 14 Kasım tarihinde ikili iş görüşmeleri organizasyonu düzenlenecek. Junioshow ayrıca trend alanları, seminerler ve daha birçok etkinliğe ev sahipliği yapacak.

Bursa gıda sektörü yabancı alıcılarla buluştu Haber

Bursa gıda sektörü yabancı alıcılarla buluştu

Gıda sektörünün uluslararası rekabetçiliğini artırmak amacıyla Merinos Atatürk Kongre Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte, Bursa firmaları yabancı alıcılarla ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi. İsviçre'den Birleşik Arap Emirlikleri'ne, Azerbaycan'dan Almanya'ya kadar farklı coğrafyalardan gelen yabancı iş insanları, Bursa firmalarıyla önemli ticari ilişkiler kurdu. BTSO çatısı altında faaliyet gösteren Küresel Fuar Acentesi tarafından organize edilen etkinliğe yaklaşık 70 firma katıldı. BTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İsmail Kuş, göreve geldikleri andan itibaren 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' prensibiyle çalışmalarına devam ettiklerini ifade etti. Bu yıl 6. kez düzenlenen etkinlikte, 70 üretici firmanın 30 farklı ülkeden yaklaşık 200 yabancı alıcıyı ağırlama fırsatı bulduklarını söyleyen Kuş, "Gelecek yıllarda bu rakamların artarak devam edeceğine inanıyoruz. İlerleyen dönemlerde, bugün ikili iş görüşmeleri şeklinde gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizi daha büyük bir fuarla taçlandırarak daha geniş kapsamlı bir organizasyona imza atmayı planlıyoruz. Ülkemizin hedeflerine katkı sağlamayı amaçlıyoruz ve tüm dünyadan nitelikli alıcıları Bursa'ya çekmek için çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz" şeklinde konuştu. “Kentimizin ihracatçı kimliği güçleniyor” Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Arif Bayrak, BTSO tarafından düzenlenen alım heyetinin Bursa ekonomisine katkı sağlamasını diledi. Bursa'da ihracatın artırılmasına yönelik düzenlenen organizasyonların önemini vurgulayan Bayrak, şunları söyledi: 'Bursa, Türkiye'nin en önemli ihracat yapan şehirlerinden biri konumunda. BTSO'nun liderliğinde kentimizin ihracat kapasitesi daha da güçleniyor. Biz, Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak BTSO ile birlikte 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' inancıyla çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ederim ve alım heyetinin başarılı olmasını dilerim.'" “UR-GE projeleri ihracata ivme kazandırdı” BTSO Gıda ve Paketli Ürünler Konseyi Başkanı Burhan Sayılgan, Ticaret Bakanlığı'nın destekleriyle BTSO liderliğinde yürütülen UR-GE projeleri sayesinde Bursalı firmaların ürünlerini yabancı alıcılarla buluşturmaya devam ettiğini belirtti. Bursa Food Point alım heyeti etkinliğinin bu bağlamda düzenlenen en önemli organizasyonlardan biri olduğuna dikkat çeken Sayılgan, projede yer alan firmaların artan ihracat performanslarına vurgu yaptı. Sayılgan, şunları dile getirdi: 'UR-GE projelerimizin başlangıcından bu yana ihracatta sürekli artan bir ivmemiz var. Amacımız bu ivmeyi daha da yükselterek daha büyük hedeflere ulaşmak. Gelecek yıllarda hem Bursa'dan katılan firmalar hem de yurt dışından gelen alıcılarla etkinliğimizi genişleterek sürdüreceğiz.'"

E-ticaret hacmi 800 milyar lirayı aştı Haber

E-ticaret hacmi 800 milyar lirayı aştı

Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan yazılı bildiride, teknolojinin hızlı evrimi, dijitalleşmenin yaygınlaşması ve pandemi sonrasında tüketici alışveriş alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle e-ticaretin genel ticaret içindeki payının sürekli olarak arttığı belirtildi. Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi (ETBİS) tarafından 2022 verilerine göre, Türkiye'de e-ticaretin genel ticarete oranının 2019'da yüzde 9,8 olduğu, 2020'de bu oranın yüzde 15,7'ye yükseldiği ve 2022 itibarıyla yüzde 18,6'ya ulaştığı açıklandı. Ayrıca, 2022'de Türkiye'de e-ticaret hacminin bir önceki yıla göre yüzde 109'luk bir artışla 800,7 milyar lira seviyesine ulaştığı bildirildi. Sipariş adedi de aynı dönemde yüzde 43'lük bir artışla 3 milyar 347 milyondan 4 milyar 787 milyona yükseldi. Açıklamada, e-ticarette satıcının kimliği ile malın fiziksel kontrolünün yapılmamasının tüketicilerin daha fazla korunması ihtiyacını ortaya çıkardığına vurgu yapılırken, Bakanlık tarafından yürütülen çalışmaların tüketicileri ve işletmeleri bilgilendirmeyi amaçladığı belirtildi. Bu çalışmaların yanında tüketici şikayet başvuruları ve hakem heyeti verileri üzerinden analizler yapıldığı, bunun sonucunda gerçekleştirilen denetimler ve e-ticaret sektöründe firmaların mevzuata uyum süreçlerinin kontrolüyle tüketici mağduriyetlerinin önlenmesinin amaçlandığı aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi: "Ticaret Bakanlığı olarak, girdi maliyeti ve döviz kuru artışı gibi gerekçelerle ya da fiyat artışlarından yararlanarak daha fazla kar elde etme amacıyla ödemesi yapılan siparişlerin stokta bulunmama gibi gerekçelerle iptal edilmesi neticesinde tüketicilerimizi mağdur eden uygulamalar başta olmak üzere mesafeli sözleşmelerde cayma hakkı kullanımında bedel iadesi ile teslim ve ifa yükümlülükleri sıkı şekilde denetlenmektedir. Bu kapsamda 2023 yılında denetlenen 61 firmadan mevzuata aykırı uygulamaları tespit edilen 44 firmaya toplamda 78 milyon 530 bin 902 lira idari para cezası uygulandı."

70 kişilik yabancı heyet ekolojik tekstil için Bursa'ya geldi Haber

70 kişilik yabancı heyet ekolojik tekstil için Bursa'ya geldi

Ekolojik tekstillerin uluslararası pazarlardaki varlığını güçlendirmek amacıyla UTİB tarafından gerçekleştirilen Ekolojik Tekstiller UR-GE projesi, beşinci alım heyeti etkinliği ile işbirliğine yeni kapılar açmaya devam etti. Bursa'da gerçekleştirilen organizasyondaki B2B görüşmeleri ile Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) üyesi firmalara yeni pazarlar ve iş birliği fırsatları sunulurken, projenin sürdürülebilirlik ve katma değerli üretim anlayışına katkı sağladığı görüldü. 70 kişilik yabancı heyet ağırlandı UTİB'nin Ekolojik Tekstiller UR-GE Projesi, 5973 Sayılı İhracat Destekleri Hakkında Karar çerçevesinde Ticaret Bakanlığı'nın desteğiyle yürütülüyor. Bu kapsamda düzenlenen alım heyeti etkinliği, UR-GE kümesindeki 8 firmanın katılımıyla gerçekleşti. İngiltere, İspanya, İtalya, Polonya, Hollanda, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır, Arnavutluk ve Belarus'tan yaklaşık 70 kişilik alım heyetinin Bursa'da ağırlandığı etkinlik, tekstil sektörünün önde gelen firmalarının ürünlerinin sergilendiği ve yoğun katılımın olduğu iş görüşmelerine sahne oldu. Organizasyon sayesinde önemli iş birliklerinin temellerini attı. "UR-GE projemiz ihracat potansiyelimizi artıracak" Etkinliği değerlendiren UTİB Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin, sürdürülebilirlik ve çevre dostu üretimin tekstil sektöründeki katma değerli ihracatı artırdığını dile getirdi. Ekolojik Tekstiller UR-GE Projesi'nin, üye firmaların üretimine katma değer kattığını vurgulayan Başkan Taşdelen Engin, "Sadece en iyi ürünü üretmek yeterli değil, rekabetçiliği artırmak için çevreci ve katma değerli üretime odaklanmalıyız. UR-GE projesi kapsamında küme üyesi firmalarımıza gelişmiş ülkelerin standartlarında eğitim veriliyor. Bu bağlamda sürdürülebilirlik ile çevreci üretim anlayışının günümüzde artık zorunlu hale geldiğini de özellikle belirtmek isterim. Tekstil sektörümüz, küresel pazarlardaki konumunu güçlendirirken bu alım heyeti organizasyonu da ihracat kapasitesini daha da artıracaktır.” ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı 15 müfettiş yardımcısı alacak Haber

Ticaret Bakanlığı 15 müfettiş yardımcısı alacak

Ticaret Bakanlığı, Ticaret Müfettiş Yardımcısı alımı için Giriş Sınavı düzenliyor. Başvurular 06-18 Eylül 2023 tarihleri arasında Kariyer Kapısı üzerinden yapılacak. Başvuru yapacak adayların 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 48. maddesindeki genel şartları taşıması gerekiyor. Adayların ayrıca en az dört yıllık yükseköğrenim veren belirli fakültelerden mezun olmaları ve 2022-2023 KPSS A Grubu puan türünden 80 ve üzeri puan almış olmaları gerekiyor. Başvuru yapacak adayların 35 yaşını doldurmamış olmaları ve sağlık durumlarının müfettişlik görevini yapmaya engel olacak bir durumu bulunmaması gerekiyor. Giriş Sınavı iki aşamalı olarak düzenlenecek: İlk aşama yazılı sınav, ikinci aşama sözlü sınav olacak. Yazılı sınav 14-15 Ekim 2023 tarihlerinde Keçiören Sosyal Bilimler Lisesi'nde yapılacak. Yazılı sınavda başarılı olabilmek için her sınav grubundan en az 50 puan almak ve tüm sınav gruplarının ortalama notunun en az 70 puan olması gerekiyor. Sınavı kazanan adaylar, Bakanlık internet sitesinde ilan edilecek. Ayrıca yazılı tebligat da yapılacak. Başarılı adaylardan göreve başlamayan veya başlamayacağını beyan edenlerin yerine yedek listedeki adaylardan atama yapılabilir. Bu alımlar, Gümrük Grup Başkanlığı için gerçekleştirilecektir. Başvuru ve sınav tarihleri ile ilgili değişiklikler Bakanlık internet sitesinde ilan edilecektir.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.