Hava Durumu

Türk tekstil ve hazır giyim sektörü'nden New York çıkarması

Yakın dönemde Amerika’ya ihracatı 5 milyar dolara çıkarmayı hedefleyen tekstil ve hazır giyim sektörü, New York’ta gövde gösterisi yaptı. İhracatçılar, Amerika’nın önde gelen 120 şirketiyle yüz yüze görüştü. Hedefte orta ve üst gelir grubu Amerikalılar var.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2023 11:05
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2023 11:05
Kaynak: Haber Merkezi
ikgundem.com
Türk tekstil ve hazır giyim sektörü'nden New York çıkarması

Türk Hazır Giyim ve Tekstil sektörleri, dünya ekonomisinin zirvesindeki ABD pazarında daha fazla yer kaplamak amacıyla güçlerini birleştirdi. İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) ile İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB), ABD'nin hazır giyimde en büyük ithalatçısı konumunda bulunan ülkeye yönelik ortak bir ticaret heyeti düzenledi. 'I of the World Örme Dokuma Ticaret Heyeti' adıyla New York'ta gerçekleşen bu etkinliğe katılan 42 hazır giyim ve tekstil firması, ABD'nin önde gelen alıcılarıyla bir araya geldi.

İKİ SEKTÖRDEN EŞİT KATILIM

Amerika gibi stratejik bir pazarda ihracatı artırmayı hedefleyen tekstil sektörü, son dört yıldır düzenlenen ticaret heyetlerine bu yıl hazır giyim firmalarını da dahil etti. Bu yılki etkinlikte iki sektörün eşit katılımı dikkat çekti. İki gün boyunca, Türk firmalarının üst düzey yöneticileri yaklaşık 120 Amerikalı şirket temsilcisiyle birebir görüşmeler gerçekleştirdi. İhracatçılar, Hürriyet'e yaptıkları değerlendirmede, bu görüşmelerin büyük etkisi olduğuna dikkat çekti. Polo Ralph Lauren, Ann Taylor, Calvin Klein gibi dev markaların yöneticilerinin bu görüşmelere katıldığını belirttiler. İhracatçılar, şunları söylediler: "Bu buluşmaların etkisi oldukça yüksek. Bizim için sonuçlar genellikle iki hafta gibi bir süre içinde netleşmeye başlar. Amerika'nın orta ve üst gelir grubuna hitap etmek istiyoruz. Türkiye, bu talebi hem kalite hem de kapasite açısından karşılamaya hazır bir altyapıya sahip."

‘ABD 3’ÜNCÜ BÜYÜK PAZAR’

İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz, tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplam üretim kapasitesinin 82.4 milyar doları bulduğunu ve ABD pazarına daha kolay erişim sağlamak amacıyla bu ticaret heyetini düzenlediklerini belirtti. Öksüz, şunları ekledi: "Bu yıl, 'I of the World' etkinliğimizi ilk defa tekstil ve hazır giyim sektörleri olarak birlikte gerçekleştiriyoruz. Türkiye, ABD'nin tekstil ithalatında 8. sırada bulunuyor. Ayrıca, bu yılın ocak-eylül döneminde ABD, en fazla tekstil ihracatı yaptığımız ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldı. Hedefimiz, yakın gelecekte ABD'nin ithalat sıralamasında daha üst sıralara yükselerek vazgeçilmez bir konum elde etmek."

‘UCUZ İŞE TALİP DEĞİLİZ’

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, bu yılın dokuz aylık döneminde hazır giyim sektörü olarak Amerika'ya 682 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiklerini ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin kaliteli üretimi sayesinde bu büyük pazarda rekabetçi bir konumda olduğuna vurgu yaptı. Paşahan, dünya genelinde sürdürülebilir ekonominin ön plana çıktığını ve tüketimin azaldığını belirterek şunları dile getirdi: "Artık insanlar, üç parça eşya almak yerine daha kaliteli bir ürün tercih ediyor. Bu dönüşüm bizim için bir fırsat sunuyor. Türkiye, Amerika pazarı için gerekli kapasiteye sahip. Ucuz fiyat rekabeti yerine, kaliteyi hedefliyoruz ve Amerika'nın orta ve üst gelir grubunu hedefliyoruz."

Ayrıca, Paşahan, ABD'nin yıllık 126 milyar dolarlık hazır giyim ithalatıyla dünyanın en büyük alıcılarından biri olduğunu hatırlattı ve hedeflerinin 2 milyar dolarlık bir ihracat yapmak olduğunu sözlerine ekledi.

İki gün süren ticaret heyeti etkinliğinin açılışına Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da katıldı ve temasların ihracata olumlu bir katkı sağladığını belirtti.

HEDEF 5 MİLYAR DOLAR

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, New York'ta gerçekleşen iki günlük ticaret heyeti organizasyonunu değerlendirirken, dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin 2022 yılında 141.6 milyar dolarlık hazır giyim ve tekstil ürünü ithal ettiğini hatırlattı. Gültepe, Türkiye'nin bu büyük pazardaki payını artırabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirtti ve şunları dile getirdi: "2022 yılında ABD'ye 1.7 milyar dolarlık hazır giyim ve tekstil ihracatı gerçekleştirdik. Türkiye'nin bu önemli pazardan daha fazla pay alabilmesi için ABD'ye yönelik özel çalışmalar yürütüyoruz. Hedefimiz orta ve uzun vadede bu ihracatı 5 milyar dolara çıkarmak."

‘VERGİ KARARI HEPİMİZİ ZORLAR’

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, özellikle iplik, kumaş ve örme giyim sektörlerini etkileyen gümrük vergilerindeki yaklaşık 10 puanlık artışı içeren kararın firmaları zor durumda bırakabileceğini ifade etti. Paşahan, zaten zorlu bir dönemde olan ihracat pazarlarına atıfta bulunarak, artan maliyetler nedeniyle fiyatları korumanın zor olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kapasite kullanım oranlarının düştüğünü belirtti ve hazır giyim sektörünün istihdama önemli katkılar sağladığını vurgulayarak, sektörün zarar görmemesi gerektiğini söyledi. Paşahan aynı zamanda, bu verginin aslında tekstil sektörünü de uzun vadede olumsuz etkileyebileceğini belirtti ve şu açıklamalarda bulundu: "Çünkü biz birbirine bağlı sektörleriz; hazır giyim büyürse tekstil de büyür."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.